Az én boltom

Éttermek, kávéházak. Művészetek, kultúra, miegymás. Életmód magazin.

Ezt is mondják

  • Tibetmacs: Sikerült megtalálnod Pécs még mindig (egy év alatt nem változott) legjobb kávézóját! Jó hangulatáé... (2008.10.01. 10:17) Café Zacc
  • whollósi: Kedves Harley! Köszönjük komentedet. Hát ha így érzel, sajnálom. Mivel a Murphy's cikknél reagá... (2008.04.03. 11:19) Murphy's Pub
  • Harley: szeretem az ilyen lázító firkászokat ha kiváncsi vagy a véleményemre megmondom neked, szerintem te... (2008.03.31. 22:39) Murphy's Pub
  • whollosi: Nos, esetleges rossz érzésekért is elnézést. A "hagyták megtelni gázzal az épületet" jelentése nem... (2008.01.05. 17:35) Yellow Café
  • bw: Részemről a kevésbé "nyugat európias" (érdekes szóösszetétel) Betyár csárda sokkal vonzóbb volt, h... (2007.12.29. 19:33) Yellow Café
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2007.12.15. 21:03 whollosi

New York Lounge Café

Láss csodát: a tél első valamire való próbálkozása havazás terén elsőre kiütötte a várost, az embereket, meg a hókotrókat. Olyannyira, hogy a koraesti híradás hatását még a némileg ötletesebb Orson Welles is megirigyelte volna (meg a hókatasztrófa azért reálisabb, mint az űrlényattack). Mi csak azért is kidugjuk az orrunkat egy péntek esti vacsorára, a foltokban megmaradt jégpáncél rejtette veszélyekkel mit sem törődve, és rezignáltan gondolunk arra, hogy dacára a belvárosnak, egy hókotró monstrumot sem láttunk a környéken. Jó kedvünk azonban hamar bosszúsra vált, mikor a becélzott étterem zártkörű rendezvénye miatt a hidegben ragadunk.

Dacosan ballagunk haza, nem marad más hátra, mint (Andor rosszalló tekintetétől kísérve) pizzát rendelni. De balszerencsénk csak növekszik, a harmadik házhoz szállító kikapcsolt telefonja után már igazán nem értjük a dolgot, de a hiba nem a mi készülékünkben van, ugyanis a negyedik pizzéria (amúgy esetlen és egyébként értetlen) kólgörlje üzenetrögzítőn magyarázza a meg a szituációt: t.i.: „Az időjárási helyzet miatt nem áll módunkban házhoz szállítani, amíg hó van az utakon.” Lelkiekben felkészülünk a három hónapos túlélésre, de konzervfelhalmozás helyett sítalpat kötünk lábunkra, nagymama kötötte sapkát húzunk fejünkre, és elindulunk abba a városba, ahol a hó szintén társadalmi tényező. NYC. No igen, a mi nemrégiben megnyílt New York Lounge Cafénk névadó városának mondjuk Manhattan részében is elférne, pécsi viszonylatban már nem előkelő helyen, jóval a kirakatutcák után, (azért még nem Bronxban) a Búza téren van. Azért a környék rehabilitálása már folyamatban van, új lakóház-irodaház, valószínűleg a New York fix vendégköre.

Mert hogy öltönyös helyre érkezünk, felszolgálónkat először vendégnek hisszük, fiatalságának megfelelő sebességgel kapunk étlapot, helyfoglalásunk után a pult mögött várja óhajunkat. Borra vágyunk, de az import sör kínálat oly csábító, hogy barna Krusovice (540Ft) mellett döntünk. Hálásak vagyunk a fél tízkor működő konyháért, meg az elegáns-minimál berendezésért, az óriási ablakokon kinézve már barátságos a hóesés, meg a hidegben rekedtek fagyoskodása. Tengerentúli ételekre számítunk, az étlapon azonban (túlnyomórészt) olasz származású saláták, tészták, és nagy pizza választék vár minket, amerikánus kínálatot nem találunk. A NYC hangulatért plazmatévé felel, legalább a magyar szappanopera, vagy focimeccs helyett fényképek pörögnek Amerika második fővárosáról. A carbonara szarvasgombás olívaolajjal (1150 Ft) fekete mélyített tányérban érkezik, bár a szervírozás feldobja (mélyített fekete), a fantáziánkat hajtó motort nem löki be, könnyű étel estére, vagy ha van időnk hétköznap ebédre.

 Lapozunk a NYC Klasszikusok oldalra, ahol a szárnyas húsok közül kiabál a csevapcsicsa (rontja az összhangot), mi mégis roston sütött pulykamellet rendelünk mézes-chilis mártogatóval, spanyolrizssel (1150).  Öltönyös-elfoglalt üzletember, naponta-kozmetikushoz járó cicalány ételre (tehát végtelenül unalmas, izgalmas név és ár alatt futó átlagra) számítunk, ehelyett (szintén) fekete, négyzet alakú tányéron kiérkező hús már az első ránézésre is biztató (visszafogottan, de elegánsan szervírozva). A roston sült pulykamellből kihozták a maximumot, nem bízták az ízesítés dolgát a külön kistálban érkező mézes-chilis öntetre. Mi öntetre vágyunk, némi kísérletezgetés után a helyes arányt is eltaláljuk a mártogatásnál, az izgalmas kalandozás után úgy érezzük, hogy egy NYC-beli étteremben is valami hasonlót kapnánk.
 

A New York Lounge Café végül igazolta a nevét, hazafele menet reméljük, hogy következő látogatásunkkor az NYC hangulat nem merül ki a külcsínben, és a „littleitaly”-s kínálatban. Bátran bevállalhatóak a komolyabb játékok is- addig remek előjáték bárbarátoknak, éheseknek, első randizóknak.

1 komment

Címkék: pécs étterem étteremkritika ami jó


A bejegyzés trackback címe:

https://azenboltom.blog.hu/api/trackback/id/tr14265195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2007.12.18. 10:52:30

Többször jártam már a NYC-ben, ami főleg azon emberek miatt teszik, akikkel ott találkozom. De önmagában kicsit zavarosabb történet az itt lefestetteknál. Ha trendi és ha NYC, miért pizza? Hogy kerül az étlapra a csevap? A kávé korrekt, még ha a pincérlány el is felejti néha a szódát. A rozé rendben, vannak Müller és Bock vörösök, kellemes meglepetés volt Iványi Zsófi cabernet sauvignonja, ami viszont elfogyott...
De könyörgöm, miért nincsenek fehérborok? És a vörösök miért jéghidegek? Egy trendi hely, minőséget megcélzó hely ilyet ma már nem tehetne meg. A vörösbort nem szabad 5 fokon kínálni.
Nekem elsőre (és többedszerre is tartom) úgy tűnik, hogy a trendet meglovagoló, inkább utánzó, mint diktáló hely lett, kevés egyediséggel. Rizikós letenni a lantot egy stílus, egy vendégkör, egy étterem/vendéglátóhely típusa mellett, de lehet - csak akkor azt következetesen kell, végiggondolva. Itt nekem emiatt zavaros kicsit a történet.
És azt gondolom, hogy a hely fejlődhet még, kell is és én bízom benne. Csak legyen hozzá kitartás, pénz és fül meghallgatni a (leendő stabil) vendégkör tanácsait :)
És ismerősöket is szabad megcincálni, ha segítő szándékkal tesszük. Miért tennénk másért? Mindenkit segítő szándékkal kritizáljunk, mert szeretnénk jobb helyekre járni, jobb ételeket enni, jobb borokat inni. Ennyi.
süti beállítások módosítása