Az én boltom

Éttermek, kávéházak. Művészetek, kultúra, miegymás. Életmód magazin.

Ezt is mondják

  • Tibetmacs: Sikerült megtalálnod Pécs még mindig (egy év alatt nem változott) legjobb kávézóját! Jó hangulatáé... (2008.10.01. 10:17) Café Zacc
  • whollósi: Kedves Harley! Köszönjük komentedet. Hát ha így érzel, sajnálom. Mivel a Murphy's cikknél reagá... (2008.04.03. 11:19) Murphy's Pub
  • Harley: szeretem az ilyen lázító firkászokat ha kiváncsi vagy a véleményemre megmondom neked, szerintem te... (2008.03.31. 22:39) Murphy's Pub
  • whollosi: Nos, esetleges rossz érzésekért is elnézést. A "hagyták megtelni gázzal az épületet" jelentése nem... (2008.01.05. 17:35) Yellow Café
  • bw: Részemről a kevésbé "nyugat európias" (érdekes szóösszetétel) Betyár csárda sokkal vonzóbb volt, h... (2007.12.29. 19:33) Yellow Café
  • Utolsó 20

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

2007.11.16. 18:51 whollosi

Archa Café & Bar

Türelmetlenül, egész napos városnézéstől farkaséhesen nézünk valami használható prágai étterem után, ami pénzleszívás és english menü helyett tud mást nyújtani. A gondviselés egy kábé 25 m² vendéglőbe vezérel be minket (inkább csónak, mint bárka), elég távol a turista útvonaltól, de közel a központhoz, egy kis mellékutcába, két elegáns étterem közé. Szűkösen vagyunk, de azért találunk helyet, bár a szabad mozgás problémás.

 

Az étlapokkal érkező felszolgáló-szakács mama szinte kérdezés (illetve kérdezi, csak csehül, az angolt nem beszéli, de gondolatolvasó) nélkül hozza a barna Krusovicét (25K), mellesleg a kávéval egyen árú remek ser a legolcsóbb ital, és az üdítők 30 Koronánál kezdődnek. Tradicionális „tsegulást” rendelünk (80K), ami csak a cseh nyelvű étlapon van feltüntetve, az angol oldalakon vis maior mint english menu (119K) köszön vissza, de ebben már a leves és a desszert is benne foglaltatik. A levest megmenti az ötletes és arányos zöldség, de hamar elfelejtjük: már kárörvendően arra gondolunk, hogy lefőzik-e a csehek a mi bográcsos-füstös-pernyés gulyásunkat. Bár nem egy kategória, ők ugyanis nem öntik fel levessé, inkább elkanyarodnak a pincepörkölt irányába. Teszik ezt bölcsen, ki tudja mióta, a felszolgáló-szakács fiú nagy rutinnal szabja ki a mennyiséget (mindenkinek pontosan ugyanannyit), és jut ideje némi petrezselymes-tartármártásos díszítésre, plusz felszolgálásra. Az irigyelt knédli tisztességes iparos munka (vagy jó bolti, vagy ügyetlen házi), mély nyomot nem hagy, de a „tsegulás” már annál inkább. Családi recept, családi fűszerekkel, a húson kevés felesleg. A kevesellt adag becsapós, a desszert már hab a tortán (átmenet az almás pite és rétes között), és csak még jobban kívántatja a következő korsó sört.

 

Néhány kísérlet után csak visszatérünk még, és felesleges lenne túlgondolni, hogy felismerve minket mama-fia, arcukon káröröm játszik-e, mert számítottak újbóli látogatásunkra. Az Archa nem markol sokat (nem is tudna), de amit bevállal, abból tisztességen megélhet egy kis mellékutcában is, két étterem között.

Szólj hozzá!

Címkék: prága külföld étterem étteremkritika ami jó


A bejegyzés trackback címe:

https://azenboltom.blog.hu/api/trackback/id/tr48231429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.